ညီမေလးအတြက္


♪♫♪♫♪♫ညီမေလးရယ္ ဘယ္ေတာ့မွမခြဲခြါဘဲ ထာ၀ရအတူတူ ခ်စ္ေနၾကမယ္ေနွာ္♪♫♪♫♪♫

Sunday, May 5, 2013

အစားအစာမ်ားမွာဘာေႀကာင့္သဘာ၀တရားကအေရာင္ဆုိးေပးထားပါသလဲ အပုိင္း(၂)

                  ကဲမိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းတုိ့ေရ ဒီကေန့ေတာ့  အပုိင္း(၂)အေနနဲ့ သဘာ၀၀ာရားက
အစိမ္းေရာင္ဆုိးေပးထားတဲ့၊ အစိမ္းေရာင္အသီးအႏွံေတြ အေႀကာင္းဆက္လက္ေဖာ္ျပေပး.....
လုိက္ပါတယ္၊ အစိမ္းေရာင္သစ္သီးေတြအနွံေတြအရြက္ေတြမွာလည္း အနီေရာင္သစ္သီးေတြ
အနွံေတြ အရြက္ေတြလုိပဲ သူတုိ့မွာကုိယ္ပုိင္ အစြမ္းသတိၱေတြရွိႀကပါတယ္၊ဘယ္လုိအစြမ္း.....
သတိၱေတြရွိလဲဆုိတာကုိ အစိမ္းေရာင္သစ္သီးအနွံအရြက္ေတြျဖစ္တဲ့ ဆလပ္ရြက္၊ကုိက္လန္၊
ဟင္းနုနြယ္၊မုန့္ညွင္းအမိ်ဳးမ်ိဳး၊ အစိမ္းေရာင္ပန္းသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ရုံးပတီသီး၊ သခြားသီး၊........
ေႀကာင္လွ်ာသီး၊ကညြတ္၊ကိ၀ီသီး(kiwi)၊အစိမ္းေရာင္ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးတုိ့ကုိေလ့လာႀကည့္တဲ့အခါ
မွာ   (indoles) လုိ့ေခၚတဲ့  ျဒပ္ေပါင္းပါ၀င္တာကုိေတြ့ရပါတယ္၊  Indoles လုိ့ေခၚတဲ့ျဒပ္
ေပါင္းဟာ  Cruciferous vegetable   မိ်ဳးရင္းေတြျဖစ္တဲ့ ပန္းမုန္လာ အစိမ္းအပြင့္၊
မုန္ညွင္းစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ခါက်က္ဥ - စသည့္   ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲမွာ  အမ်ားဆုံးပါ၀င္ျပီး၊
Indoles  ဆုိတဲ့ျဒပ္ေပါင္းဟာ   ဘယ္လုိအစြမ္းသတိၱေတြ  ရွိလဲဆုိရင္   ၄င္းက  ရင္သား

ကင္ဆာျဖစ္ပြားမွဳ့နဲ့  ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမွဳ့ေတြကုိ  တားဆီးေပးပါတယ္တဲ့၊ ဒီလုိဆုိရင္
သဘာ၀တရားက  ဘာေႀကာင့္အသီးအႏွံအရြက္ေတြမွာ  ကုိယ္ပုိင္အေရာင္ဆုိးေပးထားသလဲ
ဆုိတာသေဘာေပါက္ပါျပီေနာ္၊  က်န္ရွိေနေသးတဲ့အေရာင္ေတြအေႀကာင္းလဲ ဗဟုသုတ....
ရေအာင္  ဆက္လက္ေဖာ္ျပေပးသြားပါမယ္။
     အနီေရာင္သစ္သီးနွင့္အစိမ္းေရာင္သစ္သီးမ်ားစားသုံးရင္းက်န္းမာမွဳ့ကုိရရွိႀကပါေစ၊
                                                                    ေနထြန္းလွိဳင္(ပုသိမ္)
၀န္ခံခ်က္။   ။ တုိင္းရင္းေဆးတကၠသုိလ္၊မႏၱေလး၊ နွစ္လည္မဂၢဇင္း၊(၂၀၁၀)ခုနွစ္၊စာမ်က္
                  ႏွာ(၇၅)မွ  ေဒၚမ်ိဳးသီတာေအး(သုေတသန)ေရးသားေသာ အေရာင္(၅)မိ်ဳး
                  ဓာတ္တုိးဆန့္က်င္အာနိသင္ က်န္းမာေရးေဆာင္းပါးမွ ေကာက္နုတ္ေဖာ္
                  ျခင္းျဖစ္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment