က်န္းမာေရးအတြက္ဗဟုသုတေဖၚျပေပးလုိက္တာပါ၊လူသားေတြကေန့စဥ္အစာအဟာရေတြ
မွီ၀ဲစားသုံးႀကပါတယ္။စားသုံးႀကတဲ့အစာအဟာရေတြမွာအသီးအႏွံေတြမွာသဘာ၀ကဆုိးေပး
ထားတဲ့ကုိယ္ပုိင္သဘာ၀အေရာင္ေတြရွိႀကပါတယ္။အဲဒီကုိယ္ပုိင္အေရာင္ေတြဟာလူသားေတြ
ေရာဂါေပ်ာက္ဖုိ့သူမွာအစြမ္းသတၱိေတြအမ်ားႀကီးရွိပါတယ္တဲ့။ပထမဆုံး အနီေရာင္အသီးနွံ
ႏွင့္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြျဖစ္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ဖရဲသီး၊အနီေရာင္ပန္းသီး၊အနီေရာင္ငရုပ္သီး၊
စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊အနီေရာင္ပဲကတၱီပါ၊ပဲနီေလး၊မုန္လာဥနီ၊မာလကာသီး(အူနီ)......စသည္တုိ့
ကုိေလ့လာႀကည့္ရေအာင္........အနီေရာင္အသီးအႏွံနဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲမွာအမ်ားဆုံးပါ၀င္
တဲ့ Lycopene compound ဟာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္သတိၱ (antioxidant ac -
tivity) ရွိပါတယ္။ ဒီ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္သတိၱ က ဇရာကုိ အန္တုရုံသာမကပါဘူး .......
ကင္ဆာေရာဂါနွင့္ႏွလုံးေရာဂါေတြအေပၚမွာလည္း အက်ိဳးေက်းဇူးရွိပါတယ္။ဒါ့အျပင္ .......
ေနေရာင္ျခည္ေႀကာင့္ျဖစ္ပြားမည့္ အေရျပားကင္ဆာေတြရဲ့ ျဖစ္ပြားမႈ့ႏႈန္းကုိလည္း(Lycop-
ene compound )ကတားဆီးေပးပါတယ္။အမ်ိဳးသားေတြမွာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ဆီးႀကိတ္ကင္
ဆာကုိလည္းကာကြယ္ေပးပါတယ္။ Lycopene ျဒပ္ေပါင္းဟာရွိသင့္တဲ့ပမာဏထက္ လူရဲ့
ေသြးထဲမွာနည္းေနရင္ ကင္ဆာ၊နွလုံး ႏွင့္ေလျဖတ္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ့ႏႈန္းေတြ ျမန္ျမန္ျဖစ္လာ
နုိင္တယ္လုိ့လည္းဆုိထားပါတယ္။ Lycopene ျဒပ္ေပါင္းဟာခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲမွာ အမ်ား
ဆုံးပါ၀င္ပါတယ္။ဒုတိယအမ်ားဆုံးပါ၀င္တာကေတာ့ ဖရဲသီးျဖစ္ပါတယ္။ပန္းသီးအခြံမွာ.....
လည္းပါ၀င္ပါေသးတယ္။ဒါေႀကာင့္ Lycopene ျဒပ္ေပါင္း အမ်ားဆုံး ပါ၀င္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္...
သီးကုိတစ္ပတ္မွာ (၅)လုံး စားသူနဲ့ လုံး၀မစားသူ ႏႈိင္းယွဥ္ရင္ စားသုံးတဲ့သူက အထက္ေဖာ္
ျပပါ ေရာဂါေတြရဲ့ ျဖစ္ပြားမွဳ့နႈန္းကုိေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္လုိ့ အခ်ိဳ့ေဆးပညာသုေတသန.....
ပညာရွင္ေတြကဆုိထားပါတယ္။ ကဲ မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းတုိ့ အနီေရာင္အသီးအႏွံနဲ့ဟင္း...
ဟင္းရြက္ေတြထဲမွာပါ၀င္တဲ့ Lycopene ကုိသူရဲ့အစြမ္းသတိၱေတြ အမ်ားဆုံးရနုိင္ရန္္...
(က) ခ်က္စားပါ (ခ) ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ေသာက္ပါ (ဂ) အစိမ္းစားပါလုိ့လည္းတုိက္တြန္းထားပါ
တယ္။ အခုေလာက္ဆုိရင္ သဘာ၀အစားအစာေတြမွာ ဘာေႀကာင့္သဘာ၀တရားက......
အေရာင္ေတြ ဆုိးေပးထားရတယ္ဆုိတာသေဘာေပါက္ေလာက္ပါျပီေနာ္။ ေနာက္တစ္ပါတ္
မွာတျခားအေရာင္ေတြကုိေလ့လာလုိ့ရေအာင္ဆက္လက္ေဖာ္ျပေပးပါမယ္။
ေနထြန္းလွဳိင္(ပုသိမ္)
၀န္ခံခ်က္။ ။ေဖာ္ျပပါအေရာင္မ်ားအေႀကာင္းအရာအား တုိင္းရင္းေဆးတကၠသုိလ္၊မႏၱေလး၊
၂၀၁၀ ခုနွစ္ နွစ္လည္မဂၢဇင္း စာမ်က္နွာ(၇၅)ပါ အေရာင္(၅)မ်ိဳး ဓါတ္တုိး
ဆန့္က်င္ အာနိသင္ ေဒၚမ်ိဳးသီတာေအး(သုေတသန)ေရးသားေသာက်န္းမာေရး
ေဆာင္းပါးမွ ေကာက္နုတ္ေဖာ္ျပမိျခင္းျဖစ္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment